1994–1998 - 1996. évi őszi ülésszak
1996. október 1 (206. szám)
Dr. Gyuricza Béla (Fidesz) - a miniszterelnökhöz - "A kormány biztonságpolitikai kötelezettsége" címmel: HORN GYULA


HORN GYULA miniszterelnök: Képviselő Úr!

Ha az a levél ilyen kioktató stílusúra sikerült, akkor én elnézést kérek öntől. Nem szokásom sem levélben, sem szóban kioktatni bárkit is.

A másik, ami a kérdés lényegét illeti. Ön tudja nagyon jól, hiszen profi, szakmabeli, hogy a haderőreform kidolgozása és végrehajtása nemcsak nagyon kemény munkát, hanem nagyon sok pénzt is igényel. Nos, én a közvélemény előtt már beszámoltam arról, hogy a nyáron fölmértük a fegyveres erők, így ezen belül a hadsereg, a honvédség helyzetét is, beleértve a pénzügyi, gazdasági helyzetét. Úgy döntöttünk, hogy ezeknek a területeknek a többiekhez képest kiemelt támogatást kell nyújtani. Ez az ország biztonságának, az ország közrendjének is az érdeke.

Két alapvető szempontra való tekintettel: az egyik, tehát, amit az egész átalakításban érvényesíteni kell hogy megőrizzük az ország védelmi képességét. Azt hiszem, ebben egyetértünk. A másik, hogy olyan átalakítás, haderőreform történjen, menjen végbe, amely már most összhangban van vagy összhangban lesz a NATO követelményeivel. Azt hiszem, ebben is egyetértünk.Az sem titok, hogy ebben az ügyben kezdeményeztem a NATO brüsszeli székhelye felé egy konzultációt. Konzultációt, nem mintha nekünk kötelező lenne az ő tanácsaikat elfogadni, de mindenképpen hasznos lehet. Nos, mindezeknek a munkálatoknak az alapján, a hadsereg, a honvédség pénzügyi helyzetéből is kiindulva és annak javítási követelményeinek eleget téve, elkészült a haderőreform mai állásáról, helyzetéről szóló elemzés.

Kettő: elkészült a további fejlesztésekkel, átalakításokkal kapcsolatos konkrét terv, és én természetesnek tartom, hogy az erről szóló anyagokat önökkel bizottságon belül, tehát a honvédelmi bizottságon belül, de szélesebben is, hétpárti konzultáció keretében megvitassuk. Ez elhatározott szándékom.

Köszönöm. (Taps a kormánypárti sorokban.)